Годишна литературна награда на „Литературен вестник“ за млад автор

!lv.konkurs„Литературен вестник“ обявява годишен конкурс за млад автор.
В конкурса могат да участват автори до 35-годишна възраст, които нямат издадена печатна или електронна книга.

#Условия на конкурса:

За участие в конкурса се приемат непубликувани текстове в два раздела: „Поезия“ и „Белетристика“. В раздел „Поезия“ трябва да се изпращат цикъл стихотворения (между 15 и 20 поетични текста), а в раздел „Белетристика“ – откъс от книга (роман или разказ/и с общ обем между 15-20 стандартни страници).

Текстовете (с посочени име на автора, дата и място на раждане, телефон и електронен адрес за връзка) се приемат на адрес: litvestnik.konkurs@gmail.com

Срокът за получаване на творбите е от 1 юли 2015 г. до 1 март 2016 г. Победителите ще бъдат определени от тричленно жури и публично обявени на 24 май 2016 г.

Наградите в двата раздела са съответно:

  1. Голяма награда на „Литературен вестник“ за млад поет: 1000 лв.
  2. Голяма награда на „Литературен вестник“ за млад белетрист: 1000 лв. 

#Формат на конкурса:

Наградата се присъжда за разширена публикация в разделите „Поезия“ и „Белетристика“. Всяка публикация се подбира и осъществява от редактор, който е водещ на съответния брой на ЛВ. Разширена е публикацията, която по обем и естетически качества сочи към една възможна бъдеща книга. Редакторите на ЛВ планират и разпределят във времето от септември до първата десетдневка на май около 15-20 публикации, равномерно разпределени между поезия и художествена проза. Около 24 май журито разглежда извършените публикации и определя имената на лауреатите.

#Концепция на конкурса:

„Литературен вестник“ е моделиран да бъде платформа на младата и неконвенционална литература още със създаването си през февруари 1991 г. Той остава такъв и до днес. Една награда за млад автор стабилизира и усилва ролята на вестника и допринася както за отстояване на собствените му естетически вкусове, така и за внасяне на ред в хаоса на литературните награди.

5 коментара

Filed under Конкурс

5 responses to “Годишна литературна награда на „Литературен вестник“ за млад автор

  1. Ирен Петрова

    Мога ли да участвам и в двата раздела – поезия и белетристика?

  2. Pingback: „Литературен вестник“ отвори годишния си конкурс за млади автори | Аз чета

  3. Lola

    Минимум колко години, трябва да имаме, навършени за да участваме?

  4. Калин М. Ненов

    Под „издадена печатна или електронна книга“ самостоятелни издания ли имате предвид? Мои текстове са публикувани в няколко сборника – но нямам самостоятелна книга.

  5. Silviya St

    Кой спечели конкурса? Може ли линк или малко повече информация за събитието 🙂

Вашият коментар